maandag 25 juni 2012

Natuurlijke Schoonheid * Zoete amandelolie

Laat ik je een geheimpje vertellen: ik ben een sucker voor natuurlijke schoonheidsmiddeltjes. Ik vind het heerlijk om in mijn keukenkastje te duiken en daar dingen uit te trekken voor een lekker maskertje of een voedende massage. Op Infonu heb ik al duizenden woorden besteed aan dit fenomeen, hier op dit blog zal ik enkele middeltjes behandelen die je handen, nagels en voeten kunnen verwennen. 

Eén van mijn favoriete oliën - en tevens de meest bekende - is zoete amandelolie. De olie is makkelijk verkrijgbaar, is niet duur - budget is my middle name ;) - en heeft oneindig veel toepassingen. De olie wordt goed verdragen door elk huidtype, zelfs baby's huidje heeft er baat bij. 


Say what?!


Zoete amandelolie wordt geperst uit de noten van Prunus Dolcis of Prunus Amygdalus. Deze amandelbomen vind je in Zuid-Europa, Marokko, Turkije, Iran en Californië. Door de pitten koud te persen, bekom je een gele, niet-drogende, verzachtende olie. Om 1 kilo amandelolie te bekomen, heb je 2 kilo amandelen nodig!

Bron amandelen/amandelboom

De olie barst van de onverzadigde vetzuren, vitaminen A, B en E, calcium, ijzer, kalium, magnesium, zwavel, fosfor, natrium, proteïne en carbohydraten. Alleen maar good stuff dus. Amandelolie is dan ook een weldaad voor de huid, haar en nagels. De olie voedt, reguleert het vochtgehalte en maakt de huid glad en zacht. Mensen met een probleemhuid hebben veel baat bij deze olie en ook zonnebrand en littekens kunnen er mee behandeld worden. Beschadigd en/of droog haar knapt aanzienlijk op van een kuur met amandelolie. 


Aan de slag


Amandelolie staat bekend voor zijn versterkend effect op nagels. Je kan je nagelriemen dagelijks meerdere malen masseren met enkele druppels amandelolie, verwarm de olie op voorhand wel even in je handen. Maar wat is er leuker dan zelf aan de slag gaan?! In mijn nagelriembalsem zit amandelolie maar als je liever niet aan het koken slaat, heb ik nog een andere, leuke DIY: nagelriemolie. Het enige wat je nodig hebt, is een leeg nagellakflesje. Vul het voor drie kwart met amandelolie, voeg wat avocado-olie en tarwekiemolie toe en als laatste enkele druppels etherische citroenolie - wees voorzichtig met etherische oliën, die zijn zo sterk dat je echt maar vier à vijf druppels nodig hebt! Even schudden en klaar is deze DIY-trees! Met het nagellakborsteltje kan je de nagelriemolie makkelijk aanbrengen.

Bron foto

Ook je droge handen leven op van een beetje amandelolie. Ik smeer het liefst voor het slapengaan zodat de amandelolie de tijd krijgt om in te trekken. Je kan ook katoenen handschoenen aantrekken als je je lakens niet wil bevuilen. 's Morgensvroeg zullen je handen zijdezacht zijn.


Natuurlijk mag je je voeten niet vergeten. Je kan ze verwennen met een lekkere scrub. Meng een kopje amandelolie met 2/3 kopje suiker of zeezout. Breng de scrub met ronddraaiende bewegingen aan waar nodig - lees: hielen, bal van de voeten. Zorg er wel voor dat je voeten lichtjes vochtig zijn, dat bevordert het masseren. Enkele minuutjes volstaan om je pootjes weer poezelig zacht te krijgen. Amandelolie is ook ideaal om in een voetenbad te gebruiken. Een scheut amandelolie in een lauwwarm voetenbad helpt de eelt verzachten zodat je deze achteraf makkelijker kan verwijderen.

Zoete amandelolie kan je vinden bij zowat elke drogist, De Tuinen en online, bv. bij De Hekserij.

*Kim

1 opmerking:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...