zondag 1 juli 2012

Infopunt * Big 3 Free

Iedereen heeft de mond vol van "Big 3 Free" maar wat wil dat eigenlijk zeggen?! 


De "3" waarover men het heeft, zijn chemicaliën en aangezien consumenten daar liefst zo weinig mogelijk van zien, doen fabrikanten er alles aan om deze stoffen zo veel mogelijk te weren uit hun producten. Maar zijn deze stoffen echt zo gevaarlijk? Of worden we bang gemaakt met een ingenieuze marketingtruc?

Say what?!


De zogenaamde Big 3, dat zijn Formaldehyde, Tolueen en Dibutylftalaat. Klinkt als een zoo vol exotische beestjes, niet?! Laat ik deze stoffen even nader verklaren.

Formaldehyde oftewel methanal is een van methanol afgeleid kleurloos gas. Het wordt gebruikt als nagelverharder. Het gas is giftig en een bewezen kankerverwekkend middel bij inademing. Het kan neus, ogen en keel irriteren en je huidirritatie en hoofdpijn bezorgen. Niet iets waar je blij van wordt. Maar het goede nieuws is dat deze stof helemaal niet aanwezig is in nagellak! In nagellak is er wel formaldehyde-resin aanwezig, dat is een harsachtige substantie die ervoor zorgt dat de lak stevig en resistent is. Dit resin wordt gemaakt uit formaldehyde maar zodra het een resin is, bevat het geen formaldehyde meer. In nagelverharders vind je formaldehyde wel terug, o.a. in Trind Nail Repair - mijn favoriet. De stof onttrekt vocht aan de nagel en zorgt er zo voor dat je nagels harder en steviger worden. Als je erg broze nagels hebt, kan je een branderig gevoel krijgen bij het aanbrengen van dit product.

Op naar het volgende beest: tolueen. Dit is een oplosmiddel dat er voor zorgt dat nagellak vloeibaar blijft en makkelijk uit te smeren is. Inademing van hoge concentraties veroorzaakt een hele resem schade zoals o.a. duizeligheid, misselijkheid, geheugenverlies, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook de gezondheid van je ongeboren kind komt in gevaar als je te veel van deze stof gebruikt. Als pluspuntje kan ik vermelden dat deze stof niet kankerverwekkend is.

Als laatste hebben we dibutylftalaat, ook wel afgekort tot DBP. Deze stroperige vloeistof heeft een kenmerkende geur en wordt in nagellak gebruikt als weekmaker waardoor de nagellak minder snel scheurt en chipt. Bij verbranding komen er toxische en irriterende dampen vrij maar tenzij je een pyromaan bent, is de kans dat je je nagellak in de fik wil steken volgens mij onbestaande. DBP heeft wel schadelijke gevolgen voor de voortplantingsorganen en voor de ontwikkeling van je ongeboren kind doordat de stof storingen in de hormoonhuishouding veroorzaakt. De EU heeft dit goed begrepen en heeft het gebruik van deze stoffen in cosmetica dan ook verboden. Ook in andere contreien zijn er steeds meer producenten die hier rekening mee houden. 

So what?!


Deze drie chemicaliën kunnen bij een hoge dosis kanker veroorzaken of schade toebrengen aan je vruchtbaarheid of je ongeboren vrucht. En bij deze is het belangrijkste woord er uit: hoge dosis. Ik geloof nooit dat de hoeveelheid die je in nagellak vindt genoeg is om als "hoge dosis" door het leven te gaan. Het is niet dat je de hele dag met je hoofd boven 100 nagellakflesjes hangt of dagelijks een heel flesje nagellak leeg drinkt, dus volgens mij zal dat beetje nagellak je echt geen kanker bezorgen.

Daarnaast komen twee van de drie bovenstaande stoffen sowieso al niet voor in Europese nagellak. DBP is verboden door de Europese Unie en van formaldehyde vind je slechts het resin terug in nagellak! 

Big 3 Free = oprechte bezorgdheid voor onze gezondheid of een marketingtruc? Ik denk toch echt wel het laatste.

Say my name


Persoonlijk vind ik het niet belangrijk dat mijn nagellak 3 Free is, ik heb er nog nooit op gelet en ben ook niet van plan om dat te gaan doen. Maar voor de dames die het wel een issue vinden, bestaan er nog altijd genoeg merken om uit te kiezen. O.a. China Glaze, E.L.F., Misa en Butter London zijn vrij van deze drie chemicaliën. De hele lijst vind je op de site van All Lacquered Up.

*Kim

3 opmerkingen:

  1. Interessant! Zag je blog url op een Spam-je-blog artikel voorbij komen en wilde even bij je kijken. Ziet er goed uit en zoals ik al zei; interessant artikel!

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...