zaterdag 14 juli 2012

Natuurlijke Schoonheid * Olijfolie

Olijfolie is zo'n olie die iedereen wel in huis heeft, meestal niet als schoonheidsmiddel maar als keukenhulp. Het is één van mijn favoriete oliën om mee te koken maar het is ook een veelzijdig schoonheidsmiddeltje: haarverzorging, huidverzorging, make-upremover, noem maar op. Hoog tijd om deze olie onder de loep te nemen!

Say what?!


Olijfolie wordt uit olijven, de vruchten van olijfbomen, geperst - wie had dat gedacht?! Olijfbomen vind je in Zuiderse landen zoals Italië, Griekenland, Turkije en Algerije. De bomen komen in mei tot bloei en krijgen witte, kleine bloemetjes. Uit de stampers van die bloemen ontwikkelen zich olijven, die gedurende de hele zomer kunnen rijpen. In het najaar worden de olijven geoogst. De luie landbouwer wacht tot de olijven uit de boom komen gevallen maar de meeste landbouwers gebruiken hulpmiddeltjes, gaande van een ordinaire stok tot een geraffineerde machine die de boom door elkaar schudt. 

Daarna gaan de machine aan het werk. De bladeren en de olijven worden van elkaar gescheiden en de olijven krijgen een wasbeurt. De olijven worden daarna tot een egale brij verpulverd en uitgeperst. Een megacentrifuge scheidt de olie van het vruchtvocht waarna de olie wordt gefilterd. Hierna is de olijfolie klaar voor consumptie. Ik heb een site gevonden waar je het hele proces kan bekijken, heel interessant! 

Olijfolie is een fruitolie en bevat een hoog percentage polifenolen, deze bieden bescherming tegen oxidatie. De olie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzurden en aan vitaminen A, B, C en E. Ook zit de olie vol mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium.


Bron olijfboom in bloei/olijven aan olijfboom/olijven/olijfolie

Aan de slag


Een kleine tip vooraf: olijfolie van de koude pers is het meest voedend voor de huid.

Ruwe handen kan je verzachten met een nachtbehandeling. Meng twee eetlepels olijfolie met twee druppels etherische sinaasappelolie en één druppel etherische wierrookharsolie. Dompel je handen in de olie en trek plastic handschoenen aan. Geef de olijfolie een nachtje de tijd om in te trekken en masseer 's ochtends de overgebleven olie in je handen. Hello babyzachte pootjes! Je kan deze behandeling ook zonder de etherische oliën gebruiken. 

Voor broze nagels helpt een nagelbadje van gelijke delen olijfolie en citroen. Een kwartiertje badderen één keer per week en je hebt binnen no-time sterkere nagels.

Je voeten kan je zelfs een volledige olijfoliebehandeling geven. Start met een scrub die je maakt van het sap van een citroen, twee eetlepels olijfolie en twee eetlepels zeezout. Een voetbad van lauwwarm water met twee eetlepels olijfolie zorgt voor heerlijk zachte voeten die je partner zonder morren zal willen opwarmen tijdens koude nachten. 

*Kim

5 opmerkingen:

 1. Oh, wat handig die laatste behandeling. :D Olijfolie is echt goed spul, haha ook lekker en gezond maar ook goed voor ons huidje. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke tips! Multifunctioneel, alleen gebruik ik het nog steeds alleen met koken hihi ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb het ook heel veel gedaan, het is echt super! (:

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello Kim,

  Je mag van harte mijn Franse Olijfolie uit proberen ter vergelijking! Deze is super zacht en van de Cayon olijf gemaakt....

  Zie www.dikdik.nl of stuur het aflever adres naar Facebook DikDik!

  grz

  Hester

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...