dinsdag 2 oktober 2012

Natuurlijke Schoonheid * Kokosolie

Nu de zomer echt helemaal voorbij is, doe ik al het mogelijke om het zomergevoel levendig te houden. Onder andere met de geur van kokosnoot, niets roept immers harder "ZOMER!" dan dat. Dat hoopte ik te vinden in een potje kokosolie maar helaas, deze olie/boter/vet - tja, hoe moet je het nu eigenlijk noemen?! - ruikt absoluut niet naar de synthetische kokosnoot die we kennen. Maar verder bevat zo'n potje alleen maar voordelen!

Say what?!


Kokosnoten groeien aan kokosplanten, die behoren tot de familie van palmen en kunnen tot 100 jaar oud worden. Deze groeien voornamelijk in de landen rond de evenaar, de tropische landen, op kusten en eilanden. 

Zeven jaar na het planten van de kokosplant gaat deze bloeien. De bloemen, die onder de bladeren hangen, worden wel tot twee meter groot. Uit deze bloemen ontstaan de vruchten, zijnde de kokosnoten, wel 80 tot 125 per jaar. Na ongeveer een half jaar zijn de kokosnoten rijp om te oogsten. De vruchten worden geplukt door in de boom te klimmen en de kokosnoten eruit te snijden of door ze er met een lange bamboestok waarop een mes is bevestigd vanaf de grond uit de boom te snijden.

Nadat de kokosnoten zijn geplukt, worden ze ontdaan van de buitenste, groene schil. Daarna worden ze opengehakt en het witte vruchtvlees wordt uit de schil gestoken. Voor productie op kleine schaal wordt dit vruchtvlees fijngeraspt en gemengd met water op kamertemperatuur. Het mengsel wordt in een kaasdoek verzameld en uitgeknepen totdat de vezels droog aanvoelen. Dit wordt in een glas opgevangen en enkele uren later komt het vet bovendrijven. Dit is heerlijke kokosolie die je kan gebruiken zowel voor het bereiden van voedsel, als als schoonheidsmiddeltje. 

Voor een liter kokosolie zijn er acht tot elf kokosnoten nodig. Aangezien bovenstaande procedure voor grote hoeveelheden te tijdrovend zou zijn, wordt de kokosolie die we in de supermarkt vinden mechanisch of machinaal geperst. Voor de beste kwaliteit kokosolie moet je zorgen dat je kokosolie koopt die biologisch, koudgeperst en ongeraffineerd is.

Bron kokospalm/kokosnoot/kokosolie

Aan de slag


Kokosolie werkt helend voor droge handen. Meng enkele eetlepels van dit vet met enkele druppels etherische olie van limoen, citroen en sinaasappel. Smeer je handen rijkelijk in met het goedje en je droge handen zijn verleden tijd.

Ook gekloofde hielen hebben baat bij het gebruik van kokosolie. Wrijf je hielen in met kokosolie en trek dunne sokken aan. Al na enkele nachten zal je zien dat de conditie van je huid fel verbetert.

Een peeling voor de voeten, hoe leuk klinkt dat?! Pureer het vruchtvlees van een papaya en meng dit met vier eetlepels kokosolie. Smeer je eelt er mee in en na een kwartiertje heb je lekker zachte voetjes!

Fijn is het niet, een nagelschimmel, maar er zijn wel oplossingen! Hier een receptje voor een natuurlijke oplossing. Meng twee eetlepels kokosolie met een geperst teentje look en vier druppel tea tree-olie. Breng dit mengsel drie à vier keer per dag aan gedurende twee tot vier maanden en weg is je schimmel!

Ook kalknagels jaag je op natuurlijke manier weg met een mengsel van gelijke delen kokosolie, tea tree-olie, etherisch lavendelolie en etherisch rode rozemarijnolie.

*Kim

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...