woensdag 23 januari 2013

Natuurlijke Schoonheid * Honing

Honing verzacht niet alleen de keel maar ook je handen. Het heeft een licht antisceptische werking en bevat veel mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosforzuur, ijzer, mangaan en koper. Honing bevat ook suikers, was en mineralen waardoor het zeer geschikt is als beautymiddel.


Say what?!


Voor een pot honing die jij in de winkel koopt, moet een honingbij hard werken. Een vrouwtjesbij zuigt nectar uit bloemen en slaat deze nectar op in een hiervoor speciaal voorziene maag, de honingmaag of honingblaas. Nadat ze 150 tot 1500 bloemen heeft bezocht, zit haar maag vol en keert ze terug naar de bijenkorf waar ze begroet wordt door een andere werkbij. Deze helpt haar om de lading te lossen.

Via de mond geeft de vrouwtjesbij de nectar door aan de andere bij, hierbij gebruik makend van hun lange tongen. De bij die de honing ontvangt, voegt direct enzymen toe waardoor de complexe suikerstructuur van de nectar wordt omgezet in eenvoudige suikers. De bijen plaatsen nu kleine druppels in de cellen van de honingraat - die ze overigens ook zelf maken met de bijenwas die ze zelf produceren - en sluiten de cellen af met een propje bijenwas.

En dan is het wachten geblazen totdat deze druppels nectar worden omgezet in heerlijke honing. Dit gebeurt door verdamping die in de hand wordt gewerkt door de hoge temperaturen en de lucht-circulatie in de bijenkorf. Ken je dat zoemende geluid dat een bijenkorf maakt? Dat zijn de bijen die met hun vleugels zelf voor extra luchtcirculatie zorgen!

Zodra de honing klaar is, haalt een imker de honingraten bij de bijen weg. Hij moet hierbij uiterst voorzichtig te werk gaan aangezien bijen steken zodra ze zich bedreigt voelen. In de honingfabriek schaaft een machine de waslaag van de honingraat, waarna ze in een soort centrifuge wordt gestopt. Door het ronddraaien wordt de honing uit de cellen geslingerd. Als laatste wordt de honing gezeefd, om de laatste restjes bijenwas te verwijderen. Nu is de honing klaar om in de pot te gaan.Bron bij/honingraat/imker/pot honing

Aan de slag


Honing versterkt de nagels en is uitermate geschikt voor een nagelbadje. Meng een eetlepel vloeibare honing met een eetlepel zout en een eetlepel citroensap. Zap naar een goede serie en laat je handen twintig minuten weken. Vergeet na het afspoelen geen verzorgende handcrème te smeren, het citroensap heeft namelijk een uitdrogende werking.

Omdat honing een verzachtende werking heeft, is het ideaal om je handen een maskertje te geven. Een simpel handmasker bestaat uit een theelepel olijfolie en een theelepel honing. Smeer je handen er royaal mee in en steek ze in een paar plastic handschoenen. Na een half uur kan je je handen afspoelen.

Als je last hebt van ouderdomsvlekken, moet je het volgende handenmasker eens proberen, het werkt namelijk ontkleurend. Meng een theelepel honing, een eiwit, een theelepel glycerine en twee theelepels havermout tot een pasta. Aanbrengen en na een half uur afspoelen met lauwwarm water voor een optimaal resultaat.

Voor jonger uitziende handen heb je een theelepel rozenwater, een halve theelepel honing, een theelepel kokosolie en een theelepel olijfolie nodig. Breng het mengsel aan op gereinigde handen en spoel na een kwartiertje af. Voor de beste resultaten herhaal je dit masker wekelijks.

Dode huidcellen kan je verwijderen door te scrubben met een mengsel van honing en suiker. Om van de verzachtende werking te kunnen profiteren, kan je het mengsel nog een kwartier laten zitten voordat je het afspoelt.

Heb je last van hielkloven, loop dan niet naar de winkel voor een speciale crème maar duik in je keukenkastje. Honing doet kloven namelijk helen. Smeer de hielkloven dagelijks in met een royale laag en laat een kwartier intrekken of trek katoenen sokjes aan en kruip lekker in bed. Na enkele dagen zullen de hielkloven verdwijnen.

*Kim


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...