vrijdag 22 februari 2013

Natuurlijke Schoonheid * Arganolie

Het Marokkaanse goud, zo wordt arganolie meer dan eens genoemd. Met zo'n bijnaam hebben mensen natuurlijk grootse verwachtingen van je en die lost arganolie met gemak in. Deze olie is geschikt voor zowel culinaire als cosmetische toepassingen. Arganolie kon dus zeker niet ontbreken in de reeks Natuurlijke Schoonheid.


Say what?!


De arganboom, waarvan de olie wordt gemaakt, kan enkel overleven in de droge grond van Marokko, daarom gebeurt de productie alleen daar. Arganolie wordt traditioneel handmatig gemaakt door berbervrouwen. Als de vruchten tussen juni en augustus rijp zijn, worden ze geplukt en gedroogd. Eerst wordt de noot uit de uitgedroogde vrucht gehaald om vervolgens de harde buitenkant van de noot met twee stenen te kraken. Als het olie voor culinaire doeleinden betreft, worden deze pitten geroosterd door ze mild te verhitten. Nadat de pitten zijn afgekoeld worden ze gemalen en met mild water tot een brij vermengd. Door deze brij handmatig uit te persen wordt de arganolie gewonnen. Er is echter de laatste jaren zoveel vraag naar arganolie dat veel producenten zijn overgestapt op het machinaal malen en persen van de pitten. Voor de extractie van arganolie wordt er geen hitte gebruikt, wat het een koudgeperste olie maakt.

De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en essentiële vetzuren zoals omega 9 en omega 6. Deze helpen bij het tegengaan van een ontsteking, zijn belangrijk bij de productie van een natuurlijke ontstekingsremmer en zorgen voor meer weerstand en elasticiteit van de huid. Ook bevat arganolie veel vitamine E, een krachtig anti-oxidant dat ook een kalmerende en helende werking heeft. Daarnaast vind je fenolen - die ontstekingen en allergische reacties helpen tegengaan -, moleculegewicht eiwitten, squaleen, sterolen, carotenoïden en ferulinezuur terug in arganolie. Niets dan goede stoffen dus.
Bron arganboom/noten/vrouw/arganolie 


Aan de slag


Breekbare, weke nagels kunnen hersteld worden door het gebruik van arganolie. Smeer je nagelriemen elke avond in met een druppeltje arganolie om je nagelriemen soepel te houden en je nagels te versterken. Om het effect van arganolie te versterken, kan je de olie met enkele druppels citroensap mengen alvorens je nagels er mee te masseren.

Droge handen en voeten hebben baat bij een massage met arganolie. De olie is perfect geschikt om de huid te hydrateren. Wil je je handen en voeten nog beter verzorgen, maak dan eens een handlotion. Breng hiervoor zes eetlepels arganolie, zes eetlepels amandelolie, twee eetlepels citroensap en drie eetlepels bijenwas op kamertemperatuur en meng ze door elkaar. Deze zachte, voedende lotion helpt je met zijdezachte handen de winter door.

Scrub je handen met een mengsel van arganolie en rietsuiker. De suiker haalt de dode huidcellen weg en de arganolie verzorgt je handen en nagelriemen.

*Kim

3 opmerkingen:

  1. Hoi
    ik heb vorige week hele line van arganolie besteld bij Arganmidas. Nou het is echt een wondermiddel. Als je wilt moet maar even zelf kijken op. www.arganmidas.nl

    groetjes Zara

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed en duidelijk geschreven artikel. Ik heb gebruik zelf ook arganolie, zowel voor mijn huid als voor mijn haar. Op mijn huid breng ik vaak met een wattenschijfje aan voor het slapen gaan en voor me haar gebruik ik het 1x in de zoveel weken als masker. De arganolie die ik gebruik, haal ik bij: http://www.geurwalhalla.nl/c-1743340/arganolie/. De arganolie van geurwalhalla is 100% natuurlijk en van zeer goede kwaliteit, een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...