woensdag 6 maart 2013

Natuurlijke Schoonheid * Avocado-olie

Mmm, avocado's! Superlekker met een salade of verwerkt als guacamole - het water loopt me al in de mond. Met als leuk extraatje dat het goede vetten aanbrengt. En als je geen avocado's lust kan je ze ook nog altijd gebruiken voor een hydraterend DIY-projectje. Maar dat is nog niet alles: ook avocado-olie is ook heerlijk voor huid, haar en nagels. Vandaag bespreek ik deze lekkere olie.

Say what?!


Oorspronkelijk stamt de avocadoboom uit Mexico maar tegenwoordig groeit hij in grote delen van de tropen en zelfs in Spanje. De boom heeft een in verhouding korte stam en een dichte kroon met elliptische, donkergroene bladeren. De geelgroene bloemen zijn klein en slechts weinigen ontwikkelen zich tot de groene peervormige vruchten die we zo goed kennen. Een volwassen boom levert tot 500 vruchten per jaar.

Avocado's bevatten tot 25% olie die goed ingebed zit in de cellen van de vruchten. Deze worden daarom eerst in stukken gesneden en gedroogd om daarna pas geperst te worden. Ook uit de pitten kan een olie worden geperst: avocadopitolie.

Avocado-olie is een geelgroene, dikke, vloeibare olie die grotendeels bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en rijk is aan vitaminen. De olie behoort tot de groep nietdrogende oliën maar wordt door de hoge concentratie phytosterinen snel door de huid opgenomen.  

De olie staat er voor bekend de huid en het haar tegen uitdroging te beschermen en is ideaal voor oliepakkingen en oliebaden. Dankzij het hoge gehalte palmitoleinzuur wordt de olie goed verdragen door beschadigde en/of gevoelige huidjes.
Bron avocadoboom/avocado/avocado-olie

Aan de slag


Verwen je nagels en nagelriemen met een heerlijke nagelolie. Meng hiervoor 4ml sojaolie, 2ml avocado-olie en 2ml wonderolie onder elkaar en giet het mengsel in een leeg en uitgespoeld nagellakflesje. Op deze manier kan je de nagelolie makkelijk op je nagels en nagelriemen smeren. 

Avocado-olie is zeer voedend en daarom uiterst geschikt om droge voeten te behandelen. Je kan de olie in een voetbad gebruiken. Voeg 10ml sojaolie, 10ml avocado-olie en 1ml kamilleolie toe aan een lauwwarm bad en relax een kwartiertje.

Na het voetbad kan je je voeten insmeren met een heerlijke voetverzorgingsolie. Giet 50ml avocado-olie, 20ml sojaolie, 20ml amandelolie en 3ml kamilleolie in een schone pot. Dit mengsel kan zes maanden bewaard worden op een koele, donkere plaats.

*Kim

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...